top of page
  • Фото автораdemidont.com

Виконання обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України

Обставини, що виключають кримінальну протиправність діяння – це такі діяння, що ззовні мають ознаки кримінального правопорушення, однак спрямовані на захист інтересів громадян, суспільства, держави, і тому вони визнаються суспільно корисними або суспільно прийнятними і не є кримінально протиправними. До таких, зокрема, 15.03.2022 року віднесли виконання обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.


Не є кримінальним правопорушенням діяння (дія або бездіяльність):

  1. вчинене в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту;

  2. спрямоване на відсіч та стримування збройної агресії рф або агресії іншої країни;

  3. якщо таке діяння заподіяло шкоду життю або здоров’ю особи, яка здійснює таку агресію, або заподіяло шкоду правоохоронюваним інтересам.

Негативні ознаки (мають бути відсутні при виконанні відповідного обовʼязку):

  1. катування;

  2. застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом;

  3. інших порушень законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.



Важливо:

1. Кожна особа має право на захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України незалежно від можливості уникнення зіткнення, заподіяння шкоди або звернення за допомогою до інших осіб чи органів державної влади, Збройних Сил України.

2. Особа не підлягає кримінальній відповідальності за:

  • застосування зброї (озброєння), бойових припасів або вибухових речовин проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України;

  • за пошкодження чи знищення у зв’язку з цим майна.


Не вважається виконанням обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України діяння (дія або бездіяльність), спрямоване на відсіч та стримування збройної агресії рф або агресії іншої країни, яке:

  • явно не відповідає небезпечності агресії або обстановці відсічі та стримування;

  • не було необхідним для досягнення значної суспільно корисної мети у конкретній ситуації;

  • створило загрозу для життя інших людей або загрозу екологічної катастрофи чи настання інших надзвичайних подій більшого масштабу.


Слава Україні!

Героям слава!

bottom of page