top of page
  • Фото автораdemidont.com

Допомога по безробіттю

Даємо відповіді на типові питання, що повʼязані із призначенням і виплатою допомоги по безробіттю в умовах воєнного стану.


З якого часу особі призначається допомога по безробіттю?

Під час дії воєнного стану допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.


З якого часу особі надається статус безробітного та який порядок отримання?

1. Статус безробітного надається особі з першого дня реєстрації у центрі зайнятості за її особистою заявою без вимоги щодо наявності підходящої роботи. 2. Особа, яка перебуває на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, може отримати статус безробітного шляхом звернення до будь-якого центру зайнятості, будь-якими доступними їй засобами комунікації, у тому числі електронними, із заявою про надання статусу безробітного.

Важливо:

1. Якщо внутрішньо переміщені особи (надалі – ВПО), особи, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, не мають документів, необхідних для реєстрації їх як безробітних, та/або про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), то їм також може бути наданий статус безробітного, але на підставі відомостей, наявних у:

  • Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;

  • Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

  • Єдиній державній електронній базі з питань освіти;

  • Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

  • інформаційній системі Державної міграційної служби України та Міністерства внутрішніх справ України;

  • Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб;

  • податковій звітності за останній звітний період чи за IV квартал 2021 року або річній звітності за 2021 рік.

2. Якщо ВПО, особи, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, не розірвали трудові договори з роботодавцем, то вони подають до центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору, про що повідомляються роботодавець (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними), територіальний орган ДПС України та територіальний орган Пенсійного фонду України.


Як оформити допомогу по безробіттю?

1. Оформлення допомоги по безробіттю відбувається при отримані статусу безробітного (про це було описано вище) шляхом звернення до найближчого центру зайнятості.

2. Виплата допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування безробітним, який перебуває на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, центру зайнятості за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними, не рідше ніж один раз на 30 календарних днів.


Протягом якого часу здійснюватимуться виплати допомоги по безробіттю?

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом 2 років. Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів, для осіб, які шукають роботу вперше, та інших незастрахованих осіб – 180 календарних днів.

Розмір цієї допомоги визначається у відсотках до їхньої середньої заробітної плати (доходу) залежно від страхового стажу:

  • до двох років – 50%;

  • від двох до шести років – 55%;

  • від шести до десяти – 60%;

  • понад десять років – 70%.


Який розмір виплат допомоги по безробіттю?

1. Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

  • перші 90 календарних днів – 100%,

  • упродовж наступних 90 календарних днів – 80%;

  • у подальшому – 70%.

2. Максимальний розмір допомоги по безробіттю під час дії воєнного стану не може перевищувати 150 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року (у 2022 році – 9750 гривень). 3. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період дії карантину та протягом 30 календарних днів після його закінчення, становить 1000 гривень. 4. До отримання відомостей стосовно осіб, які втратили необхідні для отримання виплати документи, допомога по безробіттю призначається їм у мінімальному розмірі, а загальна тривалість виплати такої допомоги не може перевищувати 180 календарних днів; після надходження необхідних відомостей тривалість виплати допомоги по безробіттю та її розмір переглядаються відповідно до законодавства. 5. Виплата допомоги по безробіттю припиняється за загальними підставами, а також у разі перебування безробітного за кордоном понад 30 календарних днів.


Слава Україні!

Героям слава!


bottom of page