top of page
  • Фото автораdemidont.com

Допомога по частковому безробіттю

Допомога по частковому безробіттю - це вид державної підтримки застрахованих осіб (працівників та фізичних осіб - підприємців) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, що:

🔹 втратили частину зарплати за вказаних вище умов;

🔹за яких (які) протягом останніх 6 місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), сплачено (сплатили) ЄСВ.


❗️Важливо:

1️⃣ У разі якщо протягом останніх 6️ місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або ФОП не сплачувати ЄСВ, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

1️⃣ Допомога по частковому безробіттю надається центрами зайнятості за зверненням роботодавця або ФОП, який є застрахованою особою, для її виплати працівникам або ФОП, який є застрахованою особою.


❌ Допомога по частковому безробіттю не надається у разі, якщо:

1️⃣ зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) має сезонний характер або виникає виключно з організаційно-виробничих причин;

2️⃣ працівник відмовився від працевлаштування (тимчасового переведення) на підходящу роботу у роботодавця з повним робочим днем (тижнем) або працює у роботодавця за сумісництвом, або проходить альтернативну (невійськову) службу;

3️⃣ протягом 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), у роботодавця, ФОП наявна заборгованість з виплати заробітної плати та/або із сплати ЄСВ, та/або із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

4️⃣ роботодавець, ФОП перебуває у процесі припинення юридичної особи, припинення підприємницької діяльності, визнаний у встановленому порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство, перебуває у процесі санації.

Також допомога по частковому безробіттю не надається працівникам органів державної влади, органів місцевого самоврядування або закладів, установ, організацій, створених ними у встановленому порядку, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.


❗️Важливо:

1️⃣ У разі порушення гарантій зайнятості осіб, яким виплачувалася допомога по частковому безробіттю (розірвання трудового договору з підстав, передбачених п. 1 ст. 36, ч. 3 ст. 38, п. 1 ч.1 ст. 40 КЗпП), протягом 6️⃣ місяців з дня закінчення виплати допомоги (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів - протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги) кошти такої допомоги повертаються роботодавцем у повному обсязі до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

2️⃣ У разі припинення підприємницької діяльності фізичною особою, яка отримувала допомогу по частковому безробіттю, протягом 6️⃣ місяців з дня закінчення виплати допомоги (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів - протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги) кошти такої допомоги повертаються отримувачем у повному обсязі до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.


Відповіді на типові питання, що повʼязані із призначенням і виплатою допомоги по безробіттю в умовах воєнного стану можете знайти у попередньому пості - https://www.demidont.com/post/%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%96%D1%82%D1%82%D1%8E


Слава Україні 🇺🇦

bottom of page