top of page
  • Фото автораdemidont.com

Зміни в правилах перетину кордону автомобільними перевізниками

26 травня 2022 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України №615, якою змінено правила перетину державного кордону водіїв транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на міжнародні перевезення (надалі – ліцензовані перевізники), та водіїв-волонтерів.


Щодо ліцензійних перевізників:

1. Ліцензіат повинен подати заявку з інформацією про водіїв до інформаційної системи «ШЛЯХ», адміністратором якої є Укртрансбезпека.

2. Водій, інформація про якого внесена в систему «ШЛЯХ» має право перетнути кордон України лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 та > кілограмів.

Важливо: Укртрансбезпека проводить перевірку інформації про транспортний засіб.

3. На одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати:

  • один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;

  • два водії на автобусі ліцензіата.

4. Такі водії можуть безперервно перебувати за кордоном не > 45 календарних днів з дня перетину державного кордону.

Важливо:

1. Перевищення строку перебування водіїв за кордоном матиме наслідком припинення доступу відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки на 3 місяці. Відповідне рішення приймається комісією, до складу якої можуть залучатися представники Мінінфраструктури та інших органів державної влади, та затверджується наказом Голови Укртрансбезпеки. 2. У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють водіям в перетинанні державного кордону.


Щодо водіїв-волонтерів:

1. До водіїв-волонтерів відносимо водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб:

  • Збройних Сил України

  • інших утворених відповідно до законів України військових формувань

  • населення України

2. Рішення про виїзд за межі України водіїв-волонтерів приймається Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

  • військових, правоохоронних органів;

  • військових адміністрацій;

  • медичних закладів;

  • відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

3. Відповідне рішення про виїзд за межі України приймається на строк не > 6 місяців.

4. Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації надсилають до Адміністрації Держприкордонслужби рішення про виїзд за межі України водіїв-волонтерів для врахування під час їх виїзду за межі України.


5. Водії-волонтери можуть безперервно перебувати за кордоном не > 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

Важливо:

1. Перевищення строку перебування водіїв-волонтерів за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон матиме наслідком скасування рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом 7 робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

2. У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють водіям-волонтерам у перетинанні державного кордону.


Слава Україні!

Героям слава!

bottom of page