top of page
  • Фото автораdemidont.com

Зміни до Кримінального кодексу України під час війни 📕


1. Тепер деякі кримінальні правопорушення місять таку кваліфікуючу ознаку як «вчинено в умовах воєнного стану», яка посилює кримінальну відповідальність. Зокрема, це: - Державна зрада (з 07.03.22); - Диверсія (з 07.03.22); - Крадіжка (з 07.03.22); - Грабіж (з 07.03.22); - Розбій (з 07.03.22); - Вимагання (з 07.03.22); - Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (з 07.03.22).

2. Передбачено нові кримінальні правопорушення: - Колабораційна діяльність (з 15.03.22); - Образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю (з 16.03.22); - Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (з 16.03.22); - Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану (з 27.03.22); - Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги (з 03.04.22); - Пособництво державі-агресору (з 23.04.22).

3. Посилено кримінальну відповідальність за мародерство (викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених) – збільшено мінімальний строк позбавлення волі, що передбачався даною статтею- з «3» років на «5» (з 07.03.22).

4. Доповнено статтю, яка передбачає кримінальну відповідальність за «порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками» такою ознакою як «релігійна належність» та приміткою, яка розкриває зміст відповідної ознаки (з 16.03.22).

5. Викладено в новій редакції:

- статтю, яка передбачає кримінальну відповідальність за «несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж» (з 03.04.22). Зокрема, передбачено нові кваліфіковані склади даного кримінального правопорушення. Також передбачено примітку до відповідної статті, яка визначає розмір значної шкоди. - статтю, яка передбачає кримінальну відповідальність за «створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут» (з 03.04.22). Зокрема, змінено ознаки предмету кримінального правопорушення – шкідливі програмні чи технічні засоби повинні бути «призначені для несанкціонованого втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж», а також збільшено максимальний строк позбавлення волі, що передбачався даною статтею- з «2» років на «3».

6. Передбачено нову обставину, яка виключає кримінальну протиправність діяння - виконання обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

7. Таке покарання як позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю може бути призначене як основне або додаткове покарання за вчинення колабораційної діяльності та призначається на строк від десяти до п’ятнадцяти років (з 15.03.22).

8. Передбачено нову частину ст. 263 КК України - не підлягає незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами дій особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.


Важливо: памʼятайте про зворотну дію КК України (поширення закону на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності):

1. Закон про кримінальну відповідальність, що встановлює кримінальну протиправність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі. Саме тому поряд з деякими пунктами міститься дата набрання закону, яким було внесено відповідні зміни та з якої можуть застосовуватись відповідні норми до осіб. 2. Закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом'якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі.


Детальніше про деякі з цих змін буде описано в наступних дописах.


Слава Україні!

Героям слава!

bottom of page