top of page
  • Фото автораdemidont.com

Кредитні канікули 💸

Перш за все звернемо увагу, що «кредитні канікули» – це лише відтермінування здійснення виплат за кредитним договором (сплати тіла по кредиту та відповідних процентів), але це в жодному випадку не є прощення боргу, тому такі канікули не призводять до припинення зобов’язань, що виникли з кредитного договору



Які переваги «кредитних канікул»?
  1. Звільнення позичальника від відповідальності за прострочення виконання зобовʼязання за кредитним договором, зокрема сплати 3 % річних та інфляційних збитків.

  2. Звільнення позичальника від обов’язку із сплати на користь кредитодавця неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення.

  3. Неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідним договором, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за таким договором, підлягають списанню кредитодавцем.

Протягом якого часу діють кредитні канікули?

Протягом дії в Україні воєнного стану (починаючи з 24 лютого 2022 року) і у 30-денний строк після його припинення або скасування.

Звертаємо увагу:
  1. «Кредитні канікули» також застосовуються до зобов’язань, які виникли із договорів позики та договорів про споживчий кредит.

  2. Забороняється у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит збільшення процентної ставки за користування кредитом, крім випадків, коли встановлення змінюваної процентної ставки передбачено відповідним договором.

  3. Усі платежі за договорами, які були прострочені до 24.02.2022 року, регулюються правилами довоєнного часу. Тобто, «кредитні канікули» не мають зворотної дії в часі.

  4. Не передбачено скасування процентів за користування кредитними коштами. Тому таке нарахування є правомірним з боку кредитора.

  5. Після закінчення «кредитних канікул» позичальник зобов’язаний виконати взяті на себе зобовʼязання за кредитним договором чи договором позики – повністю оплатити всі необхідні платежі за договором!


Слава Україні! Героям Слава!

bottom of page