top of page
  • Фото автораdemidont.com

Оформлення та продовження посвідки на тимчасове проживання при перебуванні в шлюбі з іноземцем

Однією з поширених підстав оформлення посвідки на тимчасове проживання в Україні є перебування в шлюбі з громадянином/громадянкою України.



Частина 14 статті 4 Закону “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” передбачає, що іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою возз'єднання сім'ї з особами, які є громадянами України, або під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій - тринадцятій цієї статті, уклали шлюб з громадянами України та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період до отримання посвідки на постійне проживання чи набуття громадянства України.


Підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання у випадку, передбаченому частиною чотирнадцятою статті 4 цього Закону, є:

заява іноземця або особи без громадянства і

документ, що підтверджує факт перебування у шлюбі з громадянином України,

дійсний поліс медичного страхування.


Якщо шлюб між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства було укладено за межами України відповідно до права іноземної держави, дійсність такого шлюбу визначається згідно із Законом України "Про міжнародне приватне право".


Строк дії посвідки на тимчасове проживання може бути продовжено необмежену кількість разів, за наявності підстав, передбачених законом.


Іноземець або особа без громадянства подає документи для продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання не пізніш як за 10 календарних днів до закінчення строку її дії.


bottom of page