top of page
  • Фото автораdemidont.com

Поновлення цивільної дієздатності

Минулого та позаминулого тижня ми розповідали, які наслідки обмеження та позбавлення цивільної дієздатності (визнання особи недієздатною). Сьогодні ми пояснимо, як її поновити.


Поновлення цивільної дієздатності передбачено ст. 38 Цивільного кодексу України (ЦКУ). Зокрема, зазначається, що у разі видужання фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, або такого поліпшення її психічного стану, який відновив у повному обсязі її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, суд поновлює її цивільну дієздатність. Варто вказати, що для такого рішення суду буде необхідний висновок експерта, а саме психіатра чи психолога. А у випадку сумніву, суд може призначити незалежну експертизу.


Також, у разі припинення фізичною особою зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо суд поновлює її цивільну дієздатність.


Наслідком буде те, що піклування, встановлене над фізичною особою, припиняється на підставі рішення суду про поновлення цивільної дієздатності.


Стаття 42 ЦКУ передбачає поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною. Це відбувається за заявою опікуна або органу опіки та піклування. Відповідно, суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. В даному випадку для підтвердження обставин також будуть необхідні висновки експертів.



bottom of page