top of page
  • Фото автораdemidont.com

Проводять обшук транспортного засобу, чи законно?

Згідно чинного законодавства існує 3 випадки, коли працівник поліції має право отримати доступ до транспортного засобу, а саме:


1. Поверхнева перевірка, що регулюється ст. 34 ЗУ «Про національну поліцію».

2. Огляд транспортного засобу, що регулюється ст. 264 КУпАП.

3. Обшук транспортного засобу, що проводиться відповідно до норм КПК України.

Процедура поверхневої перевірки регламентується ст. 34 ЗУ «Про національну поліцію», де зазначено, що поверхнева перевірка, як превентивний поліцейський захід, є здійсненням візуального огляду особи, проведенням по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуальним оглядом речі або транспортного засобу.

Тобто поліцейський без вашого дозволу немає права відкривати авто чи багажник, а також самостійно оглядати ваші речі. Такий захід може проводитись, лише якщо є достатньо підстав вважати, що ви або ж на вашому автомобілі було вчинено злочин. Поверхнева перевірка особи, речі або транспортного засобу не потребує отримання санкції для її проведення та складання протоколу.

Відповідно до ст. 264 КУпАП, огляд транспортного засобу може бути проведений лише в разі вчинення адміністративного правопорушення та складення відповідного протоколу про адміністративне правопорушення, в якому вказуються підстави та причини проведення огляду, його результати, або про це робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення або в протоколі про адміністративне затримання. Тобто, якщо Вас зупинили і не вказали, яке саме правопорушення було вчинено вами, такий огляд є незаконний.

Обшук транспортного засобу, застосовується лише у тому випадку, якщо Вас підозрюють у вчиненні саме кримінального правопорушення. Обшук є одним із способів отримання доказової інформації у кримінальному процесі. Обшук ТЗ без ухвали слідчого судді заборонений.

bottom of page