top of page
  • Фото автораdemidont.com

Удосконалений механізм протидії рейдерству (частина 1)


1. Запроваджено присічний строк на звернення зі скаргою:

  • Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України (надалі – МЮУ) НЕ пізніше 1-го року з дня прийняття відповідного рішення, здійснення дії або бездіяльності.

  • Рішення, дії або бездіяльність територіальних органів МЮУ можуть бути оскаржені до МЮУ НЕ пізніше 6-ти місяців з дня прийняття відповідного рішення, здійснення дії або бездіяльності.

2. Якщо з дня прийняття оскаржуваного рішення, здійснення дії або бездіяльності спливло більше 2-х місяців, а у випадку оскарження рішення територіального органу МЮУ - більше 1-го місяця, скарга має обов’язково містити відомості про дату, коли скаржник дізнався про порушення своїх прав.


3. Строк оскарження рішення, дії або бездіяльності державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації прав становить 2 місяці з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення своїх прав, але з урахуванням п. 1 даного поста.


4. Строк оскарження рішення, дії або бездіяльності територіальних органів збільшено з 15 днів до 1 місяця з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення своїх прав, але з урахуванням п. 1 даного поста.


5. Визначені правила обрахування строків подання відповідної скарги.

Важливо:

1) Строк для подання скарги не вважається пропущеним, якщо до його закінчення скаргу подано до установи зв’язку чи направлено іншими засобами зв’язку. 2) Перебіг строку на оскарження зупиняється з дня подання скарги до дня її повернення скаржнику.

6. Розширено коло рішень, що прийматимуться за результатами розгляду скарг.

6.1. Скарга повертатиметься, якщо вона:

  • подана особою, яка НЕ має на це повноважень;

  • НЕ містить відомостей про прізвище, ім’я, по батькові (найменування) скаржника, його місце проживання (місцезнаходження), суть (реквізити) оскаржуваного рішення, дій чи бездіяльності, обставини, якими обґрунтовується порушення прав скаржника, дату, коли скаржник дізнався про порушення своїх прав (якщо зазначення такої дати є обов’язковим).

Таке рішення МЮУ про повернення скарги має бути:

  • мотивоване;

  • прийняте не пізніш як через 15 днів з дня надходження скарги.

Важливо: повернення скарги НЕ позбавляє права на повторне її подання у встановленому порядку.

6.2. МЮУ, його територіальні органи залишають скаргу без розгляду по суті, якщо:

  • встановлений Законом строк для подання скарги сплив до дня її подання;

  • МЮУ, його територіальним органом за результатами розгляду скарги з такого самого питання вже приймалося рішення про задоволення скарги або про відмову в її задоволенні;

  • наявна інформація про відкрите за заявою скаржника судове провадження, предметом якого є оскарження тих самих рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації прав;

  • скаргу подано особою, права якої у зв’язку з оскаржуваним рішенням, дією або бездіяльністю у сфері державної реєстрації прав не порушено;

  • скаргу подано особою, яка не має на це повноважень;

  • скаржником подано до МЮУ, його територіального органу заяву про залишення скарги без розгляду.

7. Визначено алгоритм дій державного реєстратор у випадку виявлення ним факту використання його ідентифікаторів доступу до Державного реєстру прав (надалі -ДРП) іншими особами - невідкладно, але не пізніше наступного робочого дня, державний реєстратор повинен повідомити МЮУ про зазначений факт, а також про усі відомі йому рішення (дії) у ДРП, прийняті (виконані) з неправомірним використанням таких ідентифікаторів.


Слава Україні! Героям слава!


bottom of page