top of page
  • Фото автораdemidont.com

Мародерство vs крадіжка, грабіж та інші кримінальні правопорушення проти власності

Доволі поширеною є думка, що викрадення будь-якого майна в осіб під час воєнного стану є мародерством. Однак така думка є хибною та повністю руйнується при аналізі статей Кримінального кодексу України (надалі – КК України).


Так, ст. 432 КК України передбачає, що мародерство – це викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених. З цього вбачаються такі ознаки, які відмежовують мародерство від інших кримінальних правопорушень:

1. Мародерство на відмінну від інших кримінальних правопорушень (крадіжка, грабіж тощо) є військовим кримінальним правопорушенням.

2. Предметом мародерства може бути лише речі, які знаходяться при вбитих та поранених, а предметом кримінальних правопорушень проти власності – будь-яке чуже майно.

3. Обов’язковою ознакою мародерства (об’єктивної сторони) є місце вчинення злочину – поле бою (ділянка, де ведуться або велись бойові дії, а також ділянка тилу, яка піддається обстрілу противником). Викрадення ж речей поза межами поля бою створює склад певного кримінального правопорушення проти власності.

4. Мародерство може вчинити лише військовослужбовець (суб’єкт злочину).



Важливо:

1. Не є мародерством захоплення у противника озброєння, військової техніки та іншого військового майна, яке може використовуватися стороною, що їх захопила. Але перед тим, як використовувати військові трофеї, з них мають зняти емблеми і знаки противника та встановити власні емблеми (знаки). Також військові трофеї належать державі, а не окремим військовослужбовцям.

2. Не є мародерством викрадення речей здорових військовослужбовців. Відповідне діяння може кваліфікуватись як певне кримінальне правопорушення проти власності (крадіжка, грабіж, розбій тощо).

3. Для кваліфікації діяння як мародерства не має значення до якої армії належав вбитий чи поранений, речі якого були викрадені на полі бою.



Кримінальна відповідальність за мародерство та інші кримінальні правопорушення проти власності:

1. За вчинення мародерства - позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років. Нагадуємо, що 03.03.2022 року набрав чинності Закон №2117-IX, яким посилено кримінальну відповідальність за мародерство – збільшено мінімальний строк позбавлення волі, що передбачався даною статтею- з «3» років на «5».

2. У кримінальних правопорушення проти власності така кваліфікуюча ознака як «вчинено в умовах воєнного стану» посилює кримінальну відповідальність, зокрема:

  • За вчинення крадіжки - позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

  • За вчинення грабежу - позбавлення волі на строк від семи до десяти років.

  • За вчинення розбою -позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.

  • За вчинення вимагання - позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

  • За вчинення привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем - позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Слава Україні!

Героям слава!


bottom of page