top of page
  • Фото автораdemidont.com

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом (частина 3)


1. Передбачено можливість встановлення у трудовому договорі з нефіксованим робочим часом додаткових підстав для його припинення. Проте такі повинні бути пов'язані із здібностями чи поведінкою працівника або іншими причинами економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру.


2. Встановлено право працівника на звернення до роботодавця з вимогою укладення строкового або безстрокового трудового договору на умовах загальновстановленого у роботодавця графіка роботи з відповідною оплатою праці. Таке право виникає у працівника, який відпрацював на умовах трудового договору з нефіксованим робочим часом понад 12 місяців.


3. Передбачено альтернативні дії роботодавця, які останній вправі вчинити за результатами розгляду вимоги, про яку зазначали у п.2, а саме:

  • укласти з таким працівником строковий або безстроковий трудовий договір.

  • надати працівникові в письмовій формі обґрунтовану відповідь про відмову укласти такий трудовий договір.

Важливо:

1) Роботодавець зобов’язаний протягом 15 календарних днів з дня звернення працівника вчинити одну з альтернативних дій, які зазначені у даному пункті. 2) У разі відмови роботодавця укласти такий строковий або безстроковий трудовий договір працівник має право повторно звертатися з відповідною вимогою протягом усього строку дії трудового договору з нефіксованим робочим часом, але не раніше ніж через 90 днів з дня отримання відповіді роботодавця на попередню його вимогу.


4. Передбачено додаткові підстави для накладення штрафу на роботодавців:

  • фактичний допуск працівника до роботи за трудовим договором з нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу, установленого на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (зараз - 65 000 грн), за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (до юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження).

  • за перевищення допустимої кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом або ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, стосовно фактично виконуваної ним роботи - штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (зараз – 19 500 грн), за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

  • за повторне протягом року з дня виявлення порушення вчинення порушення, передбаченого в попередньому абзаці, - штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення (зараз –13 000 грн).

З першою частиною даної теми ви можете ознайомитись за посиланням -



Слава Україні!

Героям слава!


bottom of page