top of page
  • Фото автораdemidont.com

Чи є законним звільнення працівника з роботи, якщо він захворів на COVID-19?

Чи є законним звільнення працівника з роботи, якщо він захворів на COVID-19?


Насправді це дуже поширена проблема і багато людей втратили роботу, бо захворіли.

Згідно статті 5-1 Кодексу законів про працю України, держава гарантує працездатним громадянам, які постійно проживають на території України, правовий захист від незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи.


Стаття 40 КЗпП встановлює вичерпний перелік підстав для звільнення. Зокрема, звільнення можливе лише, якщо працівник не з’являвся на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності. Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності.

Отже, звільнення з роботи працівника, який захворів на COVID-19 є незаконним і такий працівник матиме право на поновлення на роботі за рішенням суду.



Відповідно до статті 235 КЗпП, у разі звільнення без законної підстави, працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір. При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Відтак, працівник також має право на компенсацію свого втраченого заробітку у зв’язку з незаконним звільненням.

Не зволікайте із захистом своїх прав, звертайтеся за правовою допомогою до Адвокатського Бюро “Демідонт і партнери” за телефоном +38067077339

bottom of page