top of page
  • Фото автораdemidont.com

Чи може ОСББ заборонити засклити балкон?



Досить поширеною проблемою серед власників квартир в багатоквартирному будинку є втручання ОСББ під час здійснення ними ремонтних робіт/перепланування житлової площі. Наприклад, часто це зустрічається тоді, коли власник хоче засклити балкон своєї квартири.


Відповідно до ст. 152 Житлового кодексу України, виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується.


Для цього потрібна лише згода сусідів на проведення ремонтних робіт з метою уникнення незручностей, пов’язаних з шумом.


Правління ОСББ часом може вимагати затвердження проекту перепланування і перешкоджати здійсненню запланованих робіт, проте це зовсім не входить до його повноважень.


  • Так, згідно Закону України “Про ОСББ”, до компетенції правління відноситься: підготовка кошторису, балансу об'єднання та річного звіту;

  • здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; розпорядження коштами об'єднання відповідно до затвердженого загальними зборами об'єднання кошторису;

  • укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням;

  • ведення діловодства, бухгалтерського обліку та звітності про діяльність об'єднання;

  • скликання та організація проведення загальних зборів співвласників або зборів представників;

  • призначення письмового опитування співвласників та утворення відповідної комісії для його проведення.


ОСББ як виняток може встановити заборону на скління балконів, за виключної умови: за відповідні обмеження повинні проголосувати власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.


bottom of page