top of page
  • Фото автораdemidont.com

Механізм оскарження перед Комітетом ООН з прав людини

Минулого тижня ми розповідали, що порушення прав людини з боку держави можна оскаржити перед Комітетом ООН з прав людини. Сьогодні ми детальніше пояснимо, як це зробити.



Якщо Ви бажаєте ініціювати справу перед Комітетом, необхідно визначити найбільш важливий обов’язок держави, який вона порушила. Відтак, перший документ, до якого слід звернутися - це Декларація ООН з прав людини. Можна зазначити також і інші обов’язки, які випливають з відповідних конвенцій.


Потрібно почати з визначення кола суб’єктів, які є учасниками певного порушення прав людини: хто порушив чиє право, коли, як, за яких обставин? Це все потрібно розписати в хронологічному порядку. Для цього обов'язково потрібно взяти покази жертв чи свідків порушення, а також вислухати іншу сторону - порушника. На обставини справи буде також впливати політична ситуація в країні, політичне значення порушення, наявність збройного конфлікту та інші особливості окремої держави.


Важливо пам’ятати, що не всі злочини є порушеннями прав людини. Потрібно також відрізняти окремі випадки від так званих тенденцій певних порушень. Саме тоді справи про порушення прав людини мають більше значення, коли вони стаються неодноразово, тобто має місце тенденція.


Виклад порушень прав людини потрібно починати з норм міжнародного права і закінчувати національним законодавством. Так Комітет також бачитиме суперечності в нормах міжнародного та національного права. Для того, щоб Комітет прийняв заяву, порушення прав людини повинно відповідати вимогам серйозності/тяжкості.


bottom of page