top of page
  • Фото автораdemidont.com

Найпоширеніші сімейні спори і як їх попередити

Менше ніж за тиждень - День Валентина. Як то кажуть, “кохання живе три роки”, а далі починаються будні. Тоді й виникають непорозуміння. В честь прийдешнього Дня Кохання, ми підготували для Вас довідку про найпоширеніші сімейні спори.


Сімейні спори - це одна з найпоширеніших категорій справ. Вони можуть стосуватися визнання фактичних шлюбних відносин, розірвання шлюбу, розподіл подружнього майна, визначення місця проживання дітей, стягнення аліментів, визнання батьківства, позбавлення батьківських прав, встановлення опіки (піклування), усиновлення.


Серед них найскладніші - це справи про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів. Навіть якщо батько не спілкується з дитиною та не сплачує аліментів, він може зіграти на почуттях суду і повідомити, що він “хоче бути батьком” - при цьому позбавити його батьківських прав буде майже неможливо. Крім того, рішенню суду про позбавлення батьківства має передувати попередження про необхідність змінити ставлення до виховання дитини. Тобто батькові дається не один шанс.


Також дуже проблематичним є стягнення аліментів, якщо одна із сторін виїхала за кордон. Дозвіл на виїзд дитини за кордон так само може стати перешкодою для її спілкування з одним із батьків.


Дуже поширеним способом врегулювання сімейних спорів в останні роки стає медіація. До медіаторів часто звертаються навіть після великої сварки. Однією з порад досвідчених медіаторів є укладення договору про виховання дитини, яким також встановити обов’язки батьків та час для спілкування. А для того, щоб усунути можливість майнових маніпуляцій з боку одного з подружжя - варто укласти шлюбний договір. Його можна укласти, в тому числі, вже перебуваючи в шлюбі.


Про шлюбний договір ми писали раніше



bottom of page