top of page
  • Фото автораdemidont.com

Злочини Купідона



Користуючись нагодою Дня Закоханих, хочемо з Вами поділитись цікавими знахідками з практики нідерландського права на тему злочинів спровокованих Купідоном :) Як відомо, в Нідерландах заборонені cat-calling, stalking та інша нав’язлива поведінка з підтекстом домагання чи інтимідації.


Отже, кейс перший:

  • Розпусні справи

В 2009 році суд Гааги засудив 54-річного чоловіка за те, що він дав купюру на День Валентина неповнолітньому хлопцю. В купюрі, яку чоловік передав хлопцю, була записка, в якій він питав його, чи хлопець не проти зайнятись з ним інтимом. Перед тим випадком чоловік вже неодноразово розмовляв з хлопцем і давав йому гроші. Суд визнав, що чоловік своїми вчинками схиляв хлопця до розпусти, хоча й знав, що йому шістнадцять років. Його було засуджено до умовного ув’язнення на три місяці і громадськими роботами на 80 годин.


  • Заборона перебувати на одній вулиці і контактувати

На День Валентина часто буває сталкінг, як і в 2018 році в місті Оверайссел. Про це було повідомлено жінкою, яка боялась, що її колишній буде її шукати на День Валентина, як і в попередні роки. Після того, як вони розійшлись, жінка не хотіла більше з ним контактувати і неодноразово говорила йому про це. Не зважаючи на те, що суддя вже наклав заборону контактувати з жінкою і перебувати з нею на одній вулиці, чоловік продовжував їй надокучати, навіть коли жінка переїхала в інший район на секретну адресу. Чоловік приходив до її дверей тижнями і залишав квіти, листи, солодощі і подарунки і навіть проник в дім сусідів сестри жінки, де його знайшли сплячим на дивані. Так як наближався День Валентина, жінка попросила суд накласти штраф на чоловіка за порушення попередніх заборон. Суд зобов’язав чоловіка не контактувати з жінкою 12 місяців і в разі порушення - сплатити 250 євро за кожен випадок.


  • Незабутній День Валентина

В 2017 році суд Роттердаму засудив чоловіка за те, що він надокучав жінці. Колишній її сусід протягом семи місяців надокучав жінці листами, листівками, а також багатьма, зокрема інтимними повідомленнями в месенджері. Він також підглядав за нею зі свого дому і кидав на неї пелюстки троянд зі свого вікна. Він надіслав їй листа англійською, в якому написав, що чекає на незабутній День Валентина з нею. Суд засудив його за домагання і призначив 120 годин громадських робіт і 92 дні тюремного ув’язнення, з яких 90 - умовно з випробувальним терміном два роки, а також заборону контакту, зобов’язання реєструватись в службі пробації і обов’язкове лікування. Суд також наказав виплатити жінці компенсацію в 1 800 євро за шкоду.


Ех, любов…


bottom of page